Tempat Untuk Dilawati

Tarikan

Tempat yang mesti anda lawati di Cameron Highlands
Agro Highlands Cafe Sungai Bisek
Agro Highlands Cafe Sungai Bisek

Cafe dalam kebun strawberry. Berdekatan dengan Cameron Valley Tea House 1. Dihidangkan dengan masakan barat, steamboat, waffle dan lain-lain.

Taman Agroteknologi MARDI Cameron Highlands
Taman Agroteknologi MARDI Cameron Highlands

Terletak 5km dari chalet kami, Taman Agroteknologi MARDI menempatkan 40 jenis bunga mawar, 10 jenis buah strawberi, 100 jenis buah sitrus dan banyak lagi. Taman ini dihadiri lebih 100,000 pengunjung setiap tahun,merupakan stesen penyelidikan tertua MARDI di negara ini dan kerana Cameron Highland adalah destinasi pelancongan yang popular, MARDI telah meneruskan idea untuk menjadikannya Taman Agroteknologi.

Cactus Valley
Cactus Valley

Tempat ini memiliki salah satu variasi tanaman kaktus terhebat (terdapat beberapa pokok yang berusia hampir 60 tahun), Cactus Valley adalah tempat pelancongan yang terkenal terutama berfungsi sebagai taman pameran botani. Anda juga akan menjumpai banyak pokok bunga bersama dengan tanaman lain dengan pelbagai bentuk, warna, dan saiz. Tempat ini terletak hanya 5km dari chalet kami.

Boh Tea Plantation
Boh Tea Plantation

Diasaskan oleh J.A. Russel pada tahun 1929, ini merupakan salah satu ladang teh terbesar di Asia Tenggara. Pengunjung dapat menghirup udara segar, dan pemandangannya juga menakjubkan. Anda juga boleh melihat bagaimana teh dihasilkan. Ladang ini terletak hanya 6km dari chalet kami.

Mossy Forest
Mossy Forest

Terletak hanya 7km dari chalet kami, Mossy Forest adalah hutan semula jadi yang tumbuh di ketinggian tertinggi di Cameron Highlands dan kawasan pergunungan lain di seluruh Malaysia. Pengunjung boleh menerokai hutan berlumut melalui jalan sejauh 2km sebelum sampai ke puncak Gunung Brinchang.

Lavender Garden
Lavender Garden

Sekiranya anda sukakan pokok lavender, ini adalah tempat yang sesuai. Tempat pelancongan ini bukan hanya menampilkan ladang pokok lavender, ia juga menempatkan taman asuhan bunga, ladang strawberi, pusat membeli-belah, dan sebagainya. Taman ini terletak 10km dari chalet kami.

Galleria Time Tunnel
Galleria Time Tunnel

Salah satu muzium kenangan yang hanya terdapat di Cameron Highlands. Daripada memaparkan barang-barang biasa dengan nilai sejarah, pengunjung akan menemui banyak barang antik di Malaysia yang membawa anda rasa nostalgia.

Robinson Waterfall
Robinson Waterfall

Air terjun di luar Bandar Tanah Rata yang dapat diakses melalui jalan hutan. Perjalanan hutan mengambil kira-kira 10 minit sebelum air terjun menyapa anda.

Pasar Malam Cameron Highlands
Pasar Malam Cameron Highlands

Bazar tempatan yang berlangsung setiap Jumaat hingga Ahad di Golden Hills, Tanah Rata. Tarikan membeli-belah hujung minggu tempatan ini bermula seawal jam 4 petang dan berakhir pada pukul 11 ​​malam.

Sam Poh Temple
Sam Poh Temple

Kuil Buddha yang ke-4 terbesar di Malaysia. Ia menempatkan sebuah patung besar Buddha, pengasas agama Buddha. Disebabkan lokasi strategik di atas bukit, kuil ini memiliki pemandangan Kota Brinchang yang baik dan rumah-rumah di sekitar Brinchang.

Orang Asli Village
Orang Asli Village

Anda akan menemui kampung tradisional Orang Asli di sekitar kawasan ini dan kebanyakannya terletak di jalan utama yang menuju ke Tanah Rata. Jika anda ingin mengunjungi perkampungan tradisional ini, anda boleh mengikuti lawatan dengan pemandu yang berpengalaman untuk membawa anda ke kawasan yang lebih terpencil.

Big Red Strawberry Farm
Big Red Strawberry Farm

Juga dikenali sebagai Taman Agro Tourism Cameron Highlands, ladang ini berfungsi sebagai tempat untuk anda berehat dan bersantai. Terdapat banyak strawberi untuk dilihat dan dinikmati. Ia terletak hanya 1km dari chalet kami

Orchid & Rose Garden
Orchid & Rose Garden

O&R Garden mempamerkan lebih dari 100 jenis tanaman. Seperti namanya, ladang ini mempunyai anggrek dan bunga ros yang paling menonjol. Pengunjung boleh berjalan-jalan sejauh 500 meter di sekitar ladang. Terdapat beberapa platform tontonan di sepanjang perjalanan. 

Taman Pertabalan
Taman Pertabalan

Kawasan ini menjadi tumpuan ahli keluarga untuk bersantai terutama pada waktu petang. Terdapat kemudahan permainan yang disediakan untuk kanak-kanak serta kawasan yang luas.